Veckans haj - Varför? Även hajfiske.

Ni kanske undrar varför jag gör detta. Jag menar hur många bryr sig egentligen? Läsa om hajar, wow va roligt. När man istället kan läsa om mode eller foto. Har jag helt fel?
Nej men min tanke är att även om det kanske bara är en eller två personer som faktiskt läser detta, så kommer de eller den att lära sig något och vem vet, kanske berätta det för någon annan?
Det är detta jag vill jobba med i framtiden, jag vill lära folk om hajen och jag vill lära mig. Just nu kan jag hajen i teorin, jag vet det som står i böckerna och som sägs i filmer, jag känner till faktan  och jag vet statestiken. Men jag vill lära mig djuret i praktiken med. Jag vill se dem, jag vill känna på dem och jag vill visa folk att de kan vara lugna.
För ni förstår varje år dödas ca 100 miljoner hajar, bara för deras fenor och nej det är inte som vanligt fiske. Det är inte så att man slänger upp hajen på båten kör med den till land död och sedan tar fenorna. Nejnejnej. De drar upp hajen på däck, levade. Skär av ryggfenan, bröstfenorna och skjärtfenan. Efter att de stympat hajen, så kastar de tillbaka den ner i havet och låter den sjukna ner till botten och går vidare till nästa.
Hajen skjunker sakta ner och kan inte simma eller något, då de tog den möjligheten. Så den går en plågsam död till mötes. Antigen genom att bli uppätna levande av andra fiskar eller så drunknar den.
Detta gör de ute till havs då de då bara behöver transportera in fenorna och kan få med sig mycket mer. Hajköttet har lågt värde så de låter bli att ta med den. Vilket betyder att de lämnar 99% av djuret till att bara dö.
Helt i onödan.
0.4 kg hajfenor är värt cirka 300 dollar. Så det är en multimiljons branch och under de senaste åren så har den ökat. Allt på grund av att folk vill ha hajfens soppa. En soppa håller på att utrota en hel art? Sen är saken även den att självaste fenan är smaklös. Då känns det väl ändå meningslöst att köpa det?
Jo, kineserna (detta är mestadels en kinesik delikatess) tror även att om de äter detta så blir de odödliga och kan inte få canser. För hajen är odödlig och får inte canser. Udda, ja?!
Sedan så kan jag även tillägga att fiskarna inte bryr sig om vilken typ av haj det är, vilket kön eller ålder den har.
Självaste soppan.
Resutlatet av den.
Nu är det inte så att det bara är hajen som skadas av detta. Nej hela ekosystemet i våra hav kommer att rubbas ifall hajen försvinner. Hajen är havets konung och jag tycker att vi borde låta det fortsätta vara så.
Så nu hoppas jag att ni alla låter bli att köpa hajfens soppa! Det finnas andra bättre rätter att äta!
Har ni några frågor, ja då är det bara att ställa dom och så ska jag svara så gott jag bara kan!
http://www.sharkwater.com/ alla borde även kolla in denna sidan och se trailen till den dokumentären!
/Isabella Rún.

Kommentarer
Postat av: Destiny

Bra skrivit !



Men ofta dom bara använder fenan? Använder dom kanske någon gång köttet på dom? :p

och varför tar dom inte de hajar som är döda ist för att plåga de levande ?

2011-12-07 @ 21:57:56
URL: http://matildaochdestiny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0